EU-kontroll? Dette kontrolleres egentlig.

En EU-kontroll består i all hovedsak av to deler, en trafikksikkerhetsdel og en miljødel. I trafikksikkerhetsdelen kontrolleres blant annet lys, sikt, hjul, belter og bremser. Mens i miljødelen vil støy og avgasser måles. Du kan sjekke EU-kontroll informasjon på regnr.no

Verdt å vite før du skal inn på en EU-kontroll, er at du ikke trenger å ta med begge sett dekk. Har du sommerdekk på bilen, trenger du altså ikke å ta med vinterdekkene.

Når kontrollen er ferdig vil du få en kontrollseddel som viser resultatet. På seddelen vil du blant annet se registrert kilometerstand, frister og eventuelle feil og mangler ved kjøretøyet.

Ikke godkjent EU-kontroll?

Dersom EU-kontrollen av ditt kjøretøy ikke har blitt godkjent, må manglene rettes og godkjennes i en etterkontroll.

Har du fått mangler med kode 2 og 3 etter en EU-kontroll i Bergen, betyr det at kjøretøyet ditt ikke er godkjent. Da kan du få en kortere frist for godkjent EU-kontroll enn den opprinnelige fristen. Etter at manglene utbedres må kjøretøyet godkjennes i en etterkontroll.

Etterkontroll

Alle kan sjekke når etterkontrollen skal være godkjent. Ditt kjøretøys mangler må være utbedret, rettet og godkjent innen den opprinnelige fristen, eller senest to måneder etter at EU-kontrollen ble utført. Det er ulovlig å bruke kjøretøyet dersom godkjent etterkontroll ikke er utført.

Kode 2

Du må alltid vurdere om det er forsvarlig å bruke kjøretøyet frem til manglene er rettet og etterkontrollen er utført. Steinsprut i synsfeltet på frontruten og et defekt bilbelte er eksempler på mangler med kode 2.

Kode 3

Med kode 3 får du bruksforbud. Det betyr at du ikke kan bruke kjøretøyet før manglene er rettet og godkjent på etterkontroll. Trafikkfarlige feil på bremser eller styring er eksempler på mangler med kode 3.

Hvor kan etterkontrollen utføres?

Du bestemmer selv om du tar etterkontrollen på samme verksted som du gjennomførte EU-kontrollen eller om du velger å benytte deg av andre verksteder som er godkjent for EU-kontroller. Du kan ikke ta en ny EU-kontroll hos et annet verksted.

Dersom du ikke ønsker å utbedre manglene så kan du avregistrere kjøretøyet og levere skiltene til en trafikkstasjon, vrake bilen eller selge bilen, men da må ny eier få kjøretøyet godkjent på EU-kontroll derom kjøretøyet skal tas i bruk.

R: Startsiden.no