Kredittkort og forbrukslån for sykkelkjøp?

Med kredittkort og forbrukslån, medfører både fordeler og ulemper med begge typene. Derfor er det nyttig å sette seg inn i risikoen og vite hvordan forskjellene påvirker deg. Bør du ta lån for å kjøpe sykkler?

Du kan på mange måter se på kredittkort som aksjer og fond. Aksjer krever at du er disiplinert og styrer med jernhånd, mens fond er mer en sparelek. Kredittkort og forbrukslån er begge en låneform, forskjellene kan man se i renter, formål, nedbetaling og størrelse på lånet.

Forbrukslån

Forbrukslån har noen egenskaper du bør lære mer om. Her vil du få en fast nedbetalingsplan som ikke krever så alt for mye planlegging. Når du tar opp et forbrukslån, låner du en fastsatt sum. Da vil du også vite nøyaktig når hele lånet skal være nedbetalt.

Med forbrukslån kan du velge å låne et lite eller et stort beløp, som regel låner man et stort beløp. På sin egen økonomi bestemmer man hva som er et stort beløp og ikke. Hovedregelen er uansett at nedbetalingstiden er på fem år. Har du et refinansieringslån har du en nedbatlingstid på 15 år.

Kredittkort

Et kredittkort kan man bruke om og om igjen, dette kalles kredittreserve og fører med seg både fordeler og ulemper. Mange banker tilbyr rentefrie perioder og da kan kostnadene være betydelige lavere enn ved et forbrukslån, dersom du benytter deg av dette med fornuftig bruk. Kredittkort har alltid en kredittgrense som forteller deg hvor mye du har i utestående kreditt til alle tider.

Du må huske at du blir fakturert hver eneste måned, det samme blir du ved et forbrukslån. En forskjell er at du kan ha et kredittkort for alltid, det kan være en stor fordel. Du vil ikke ha en fastsatt nedbetalingsplan så her må man være disiplinert med forbruket.

Hva er best for deg?

Er du i tvil om hva som er best av kredittkort og forbrukslån, er det nok lurt å finne ut hva som passer din hverdagsøkonomi. Ønsker du å låne en helt konkret sum, er forbrukslån å anbefale for deg. Trenger du løpende kreditt, gjerne fra tid til annen, ja så er nok kredittkort løsningen for deg.

Renten på begge varianter vil endre seg ut i fra din personlige økonomi. Med kredittkort er renten fastsatt fra begynnelsen av lånet og her blir kredittgrensen avgjort av en helhetsvurdering. Du bestemmer egentlig kostnadene, alt etter bruk, gebyrer og omkostninger som er ulikt i markedet. For å få den laveste renten må du sammenligne flere tilbud.