Krypto

Nøkkelfaktorer ved kryptovaluta

Det finnes flere nøkkelfaktorer som er nyttig å vite i forbindelse med bruk, veksling og transaksjoner.

Kryptografi

Kryptovalutaer bruker avansert kryptering. Kryptering ble opprinnelig skapt som følge av behov for sikker kommunikasjon under andre verdenskrig som en metode for å konvertere informasjon til en kode som da var kryptert. Moderne kryptering har kommet mye lengre siden den gang, og i dag er det primært basert på informatikk og matematikk. Det blir også benyttet elementer av kommunikasjonsvitenskap og fysikk.

Hashing og digitale signaturer er to hovedprinsipper som kommer til anvendelse innenfor kryptovaluta:

Hashing verifiserer data og står for strukturen i blockchainen. I tillegg koder den kontonavn og transaksjoner.

Digital signatur har som hovedfunksjon å verifisere beholdningen av kryptert informasjon uten å avsløre den. Denne teknologien brukes derfor til å signere transaksjoner innenfor kryptovaluta.

En blockchain kategoriseres som en desentralisert og offentlig regnskapsbok som inneholder transaksjoner av kryptovaluta. Fullførte blocks med de siste transaksjonene blir en del av kjeden lager dermed en blockchain. Alle blokkene lagres i kronologisk rekkefølge som en kode som er åpen og verifiserbar. Et nettverk bestående av markedsaktører følger med på blockchainene hvor de følger en gitt protokoll for å verifisere blockene. Alle «nodes» knyttet til nettverket laster ned en kopi av en blockchain automatisk, dermed får man ikke behov for en sentral lagring.

Blockchain-teknologien lager en database som ikke kan endres uten at resten av nettverket tillater dette. Dette blockchain-konseptet tilskrives grunnleggeren av Bitcoin, Satoshi Nakamoto, og konseptet har inspirert andre felt innen digital valuta.

Dette er de viktigste kryptovalutaene

Bitcoin

Dette er en digital valuta som ikke er regulert under offentlig tilsyn. Det finnes flere forskjellige typer kryptovaluta som et resultat av «forks», blant dem har vi Bitcoin cash, Bitcoin gold og Bitcoin diamond.

Her skal vi imidlertid fokusere på Bitcoin som ble grunnlagt av, enten en person eller en gruppe, som har brukt navnet Satoshi Nakamoto i 2009. Bitcoin ble egentlig laget for å tilby en alternativ betalingsløsning på nett. Det er foreløpig ikke mange bedrifter og forbrukere som bruker kryptovaluta som betalingsløsning, men den siste tiden har blant andre Elon Musk uttalt at man kan bruke Bitcoin som betalingsløsning for bilprodusenten Tesla. Mange stiller spørsmål til Teslas valg om å kjøpe bitcoin.

Bitcoin har så langt blitt brukt som en investering. Egenskapene til Bitcoin ligner mer på råvarer som gull enn en tradisjonell valuta. Årsaken til dette er at Bitcoin ikke påvirkes av en enkelt økonomi og heller ikke i stor grad av pengepolitiske endringer. Til tross for det, er det flere faktorer som påvirker prisen på Bitcoin, dette bør alle som trader Bitcoins tenke på.

Ethereum

Ethereum regnes som en digital plattform som gjør at man kan bygge flere desentraliserte applikasjoner. Applikasjonene inneholder sikkerhetsprogrammer, avstemmingssystemer og betalingsmetoder. Ethereum opererer på lik måte som Bitcoin, altså utenfor sentrale myndigheter som banker og regjeringer.

Det var Vitalik Buterin som skapte Ethereum. Den første versjonen av plattformen ble lansert i 2015, da fikk han også hjelp av andre grunnleggere. Siden 2015 har den nå blitt den nest største kryptovalutaen og den bidrar til å øke nye konkurrenter til Bitcoin.