Søke smålån? Dette må du gjøre

Det er i all hovedsak fire krav som stilles til deg som ønsker å søke om smålån:

·  Du må ha fylt 18 år, men noen banker har en høyere aldersgrense

·  De aller fleste bankene stiller krav om at du har en fast jobb og inntekt

·  Du må være bosatt i Norge

·  Det kan være vanskelig å søke om smålån dersom du har betalingsanmerkninger/inkasso, men noen banker godtar det

Du må alltid ha fylt 18 år for å kunne søke om lån, uansett om det gjelder lån med sikkerhet eller lån uten sikkerhet. Du kan også være sikker på at mange banker setter aldersgrensen enda høyere. Husk at du får en dårligere kredittvurdering når du søker som ung.

Det blir ikke stilt krav om pant når du tar opp et smålån. Det betyr at inntekten din er bankens eneste forsikring om at du kan tilbakebetale lånet. Dette er årsaken til at du må kunne dokumentere fast inntekt i søknaden din. Du bør alltid sjekke på egen hånd om du har tilstrekkelig med økonomi til å håndtere lånet.

For å være sikker på at du betaler pengene tilbake samtidig som du vil oppholde deg i Norge under nedbetalingsperioden, må du ha fast bostedsadresse i landet når du søker. Flesteparten av tilbyderne krever også at du har bodd i Norge i minst tre år. Til slutt er det svært vanskelig å få innvilget lån med betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker registrert på deg. Det eneste unntaket er dersom du kan stille sikkerhet i boligen din, men til tross for dette er det likevel få långivere som kan hjelpe deg.

Alternativer til smålån

Når du skal ta opp lån er det veldig viktig å være klar over hvilke alternativer du har. Smålån er lån uten sikkerhet mellom et beløp på 1000 kroner og opptil 70.000 kroner. Kredittkort har samme egenskaper som lån uten sikkerhet, derfor kan kredittkort være et godt alternativ dersom man skal finansiere på kort sikt. En annen faktor som gjør kredittkort attraktive er den rentefrie betalingsperioden. Det er tiden som går fra du betaler med kredittkortet til du faktisk må betale summen du handlet for. Denne perioden ligger vanligvis på mellom 30 dager og 60 dager, avhengig av kortutstederen og tidspunkt i måneden du gjennomfører kjøpet.

Dersom du er strategisk kan du dra godt nytte av kredittkortet når du låner penger på kort sikt. Da lønner det seg å betale tidlig i måneden. Med en betalingsutsettelse på eksempelvis 50 dager trenger du ikke å betale for det du kjøpte 1. mars før du har kommet til 19. april. Da må du imidlertid sørge for at du har pengene på konto når regningen kommer.

Hvis du ikke har pengene må du betale renter på det utestående beløpet, det kan bli dyrt. Derfor kan vi si at kredittkort er nyttig for en kortsiktig låneperiode, såfremt du kan betale for deg. Trenger du mer tid kan et smålån være et bedre alternativ.